Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/anclabab/public_html/anclacubaconsult.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2715

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/anclabab/public_html/anclacubaconsult.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2719

Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/anclabab/public_html/anclacubaconsult.nl/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3615
10 tot 13 januari 2016 Economische missie van het Koninkrijk der Nederlanden naar Cuba – Ancla Cuba Consult

10 tot 13 januari 2016 Economische missie van het Koninkrijk der Nederlanden naar Cuba

 

10 t/m 13 januari 2016
Economische missie van het Koninkrijk der Nederlanden naar Cuba

Economische missie Cuba was buitengewoon geweldig!

De missie is een goede opstart voor het bedrijfsleven van het Koninkrijk der Nederlanden. Hopelijk blijft het niet bij deze missie en zien bedrijven dat deze nieuwe markt veel kansen biedt, bijna sector breed. De vraag is hoeveel bedrijven hier werk van gaan maken om  uiteindelijk resultaat te boeken bij het zaken doen in Cuba. Ancla Cuba Consult staat er klaar om samen met deze bedrijven de uitdaging aan te gaan.

Rvo.nl schreef: Hoewel de missie vooraf vooral werd gezien als een eerste verkenning, zijn de eerste contracten al getekend. Zo zette Unilever de handtekening voor het bouwen van een fabriek voor cosmetica. Ook zette het Wereld Natuurfonds de handtekening onder een samenwerkingsakkoord om bedreigde vissen als haaien en pijlstaartroggen te beschermen en ecologisch verantwoord toerisme te bevorderen. Het Nederlandse bedrijf Womy gaat hijskranen leveren voor de ontwikkeling van investeringszone Mariel.

Ploumen: “Investeren in een staatsgeleide economie als Cuba is een zaak van lange adem. Vooral voor het meegereisdemidden- en kleinbedrijf was dit een oriënterende missie. Het is bijzonder dat de eerste contracten al konden worden ondertekend, maar ik verwacht nog veel meer resultaten op de iets langere termijn.” Volgens de minister hebben onder meer meereizende bedrijven uit de sectoren (maritieme) logistiek, agrifood en duurzame energie waardevolle contacten gelegd, die de komende maanden verder zullen worden uitgebreid. Met de Cubaanse regering is afgesproken om op deze gebieden gezamenlijke actieplannen te formuleren.

Op de tweede en laatste dag van de reis naar Cuba bliktminister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met tevredenheid terug op de handelsmissie naar het Caribische land: “De reis naar Cuba heeft zijn waarde bewezen. Bestaande relaties zijn verstevigd en vele eerste nieuwe contacten zijn gelegd. Mede dankzij de inzet van de 77 bedrijven en organisaties die zijn meegereisd konden we laten zien dat Nederland veel te bieden heeft: niet alleen economisch, maar juist ook op die gebieden die voor de Cubanen zo belangrijk zijn, zoals maatschappelijk verantwoord ondernemerschap en natuurbehoud.”

Volgens Ploumen staat Cuba op een kruispunt: “Er is een belangrijk begin gemaakt met politieke en economische hervormingen en de relatie met de VS is sterk aan het verbeteren. Maar men worstelt hier met de grote vraag hoe ervoor te zorgen dat economische groei niet alleen goed is voor bedrijven, maar ook voor mens en milieu. En daarin vinden ze in Nederland een bondgenoot.”

Bijzonder was volgens Ploumen ook de deelname van 23 bedrijven uit de Caribische delen van het Koninkrijk en twee ministers van Aruba en Curaçao: “De sterke persoonlijke en culturele banden van onze Koninkrijk landen met Cuba laten letterlijk zien dat we naast Cuba staan en gedeelde belangen hebben. Daar komt bij dat er voor landen als Aruba en Curaçao veel kansen liggen voor samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van toerisme en duurzame energie.”

« 1 van 4 »

Testimonials:

Cubaans bedrijf AZCuba deelde zijn mening met Ancla Cuba Consult: “van alle landen die het afgelopen jaar een missie naar Cuba hebben gehad, was deze missie het best georganiseerd tot nu toe, onze complimenten, althans een van de medewerkers van AzCuba”.

Plaatsvervangend directeur-generaal Buitenlandse Economische Betrekkingen (BEB) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken Guido Landheer: “Ik kijk alweer uit naar de volgende missie“.

Karin Schipper, Project Manager economische missie bij RVO
“De matchmakingafspraken en groepsbezoeken die door het team van Transfer LBC met ondersteuning van Ancla Cuba Consult zijn opgezet tijdens de economische missie naar Cuba o.l.v. minister Ploumen, zijn ondanks de korte voorbereidingstijd en de hectiek in de aanloop wederom van goede kwaliteit, evenals de hands-on ondersteuning tijdens de missie zelf. Ondanks het feit dat de Cubaanse manier van werken de omstandigheden anders maakt dan normaliter, is het ook deze keer gelukt om voor de deelnemers een goed georganiseerd programma op te stellen.”

Esther van Gent, Directeur bij Cuban Cultural Ventures (CCV)
“Ik vind echt dat Transfer LBC i.s.m. Ancla Cuba Consult het goed hebben georganiseerd. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk dat is op Cuba!”